Co sądzicie o "dodatkowej gwarancji" po zakończeniu tej fabrycznej? Czy warto? W zasadzie jest to ubezpieczenie działające na zasadzie gwarancji fabrycznej - objęte nią są w zasadzie te same elementy co w fabrycznej gwarancji z pominięciem elementów naturalnie się zużywających. Jest to tzw. pakiet diamentowy. Jak to wygląda kwotowo?
1 rok – 1 370,00 zł
2 lata – 2 740,00 zł
3 lata – 4 110,00 zł
Pytanie kluczowe: czy warto? Jak wyglądały usterki u Was w Rapidach w trzecim roku auta ewentualnie po przebiegu 25.000km?
Podana kwota nie jest niska ... Możesz więcej opisać co wchodzi a co nie w ten zakres ? Jak z serwisem - rozumiem - jest płatny? Części - olej, filtry, klocki, tarcze,... - jak to wszystko masz płacić, a jeździsz normalnie, 12 - 18 tkm rocznie - to wg mnie nie warto. W dziale: Co padło w Rapidzie i przy jakim przebiegu masz opisane trochę spraw związanych z eksploatacją R. Przeczytasz - podejmiesz decyzję sam. Sam jeżdżę już 5 rok R - i nie miałem potrzeby dodatkowych, specjalnych gwarancji. Mając do wyboru - wolałbym takie pieniążki raz w roku władować np. w konserwację lakieru samochodu.
Popieram kolegę jercena. Mój Rapid w grudniu skończy 3 lata i ma teraz przejechane 156 000 km. Nic poważnego się nie przytrafiło. Z "gwarancyjnych" rzeczy to poleciała tylko linka od otwierania drzwi, łącząca klamkę zewnętrzną z zamkiem - kupiłem używaną roczną za 9 zł (13 zł z przesyłką). Sam wymieniłem i jest ok.
Przy 90000 km miałem problem ze sprzęgłem- pedał zaczął skrzypieć i był twardszy niż dotychczas. ASO rozebrało sprzęgło i stwierdziło że jest zużyte i chcieli wymienić. Zaproponowali promocyjną cenę jakieś 2500 zł. Po rozmowie ze mną szybko złożyli wszystko do kupy i do dziś jeżdżę na tym samym. Oczywiście sprzęgło jest częścią eksploatacyjną więc nie wchodzi w gwarancję.
Policz sobie co może ci się zepsuć w ciągu tej rozszerzonej gwarancji, dodaj zawyzone koszty przeglądów w ASO i zobaczą jaka to będzie kwota.
Najgorsze co cię może spotkać to że padnie ci silnik. Ale jakie to może być prawdopodobieństwo. Zobacz ile kosztuje używany taki silnik i będziesz miał porównanie co możesz kupić za tę gwarancję.
Musisz pamiętać że jeśli wykupisz gwarancję to musisz korzystać z serwisu ASO, który nie jest tani. Ta gwarancja to takie przywiązanie klienta do ASO.
Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.