Witam, czeka mnie wymiana uszczelki pod głowicą i mam prośbę o udostepnienie "manuala" - chodzi mi przede wszystkim o momenty dokręcania ale również inne porady by się przydały. Jakby ktoś miał to bedę wdzięczny za udostępnienie na forum.
Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
jajaceek a czy możesz powiedzieć czy płyn wywalało przez zbiorniczek górą czy po prostu go ubywało. Czy wymieniłeś uszczelkę ? Jeżeli tak to ile to kosztowało i jaki jest przy okazji zakres części do wymiany?
Rapid LB | 1.2 MPI 75KM | MY13 | Active | Błękit Pacific| 98000km | Warszawa
Więc jestem w trakcie wymiany uszczelki. Mam nadzieję, że jutro skończę. Zabrakło mi czasu na założenie pokrywy łańcucha, miski olejowej itd. Łańcuchy mam już pozakładane.
Wracając do pytań: 1. przeważnie po wyłączeniu silnika płyn wywalało przez zbiorniczek, górą, nie przez zakrętkę a przez taki mały otwór po lewej stronie. Temperatura silnika była zawsze w normie. Pojechałem do warsztatu i zrobili test na obecność CO2 i test był pozytywny tj. co2 było w płynie. 2. koszty tej imprezy: - komplet uszczelek - ok 500zł - łańcuch - ok 500 zł - śruby do głowicy - ok 100 zł - silikon termiczny - 30 zł - obróbka głowicy - 450 zł - do tego olej, filtry, świece, jeszcze rolka napinacza, płyn chłodniczy - kupiłem jeszcze klucz dynamometryczny i kątowy.
Takie spostrzeżenia: łańcuch nie był wyciągnięty (chodzi mi o długość łańcucha) natomiast prowadnice miały wycięte rowki od łańcucha na głębokość ok 1 mm.
teraz mam przebieg jakieś 292000 km
Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
Jajaceek, to pierwsza wymiana łańcucha rozrządu od nowości? Nie terkotal ci wczesniej przy zapaleniu na zimnym lub gorącym silniku ? Zwróciłes uwagę jak bardzo był wysunięty napinacz rozrządu? U siebie w 1,2 mpi planuje wymienić samodzielnie rozrząd , przejechanie od nowości 82 000 km i czasem terkota łańcuch przy odpaleniu na ciepło po 10-15 minutach postoju. Po takim przebiegu silnik bierze Ci coś oleju ?
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.