Mam problem ze spryskiwaczem tylnej szyby w liftbacku. Wymieniłem niedziałający spryskiwacz i teraz jest już ok ale przy okazji wykryłem że cieknie pod spodem w okolicy całego ustrojstwa od mechanizmu - nie wiem co jest rozbieralne i gdzie szukać przecieku.... Jakiś pomysł?
Na zdjęciu masz czarny okrągły plastik, do którego doprowadzony jest wężyk (z wodą).
Wg mnie - to kwestia uszczelnienia połączenia wężyka z okrągłym, czarnym plastikiem lub kwestia osadzenia czarnego elementu w metalowym korpusie przekładni silnika. Wygląda na mocowanie w trzech miejscach na obwodzie - na zatrzaskach.
Nie podajesz - ile wody wycieka. Na pewno nie możesz tego tak zostawić. Jak zrobisz - daj znać czy wrzuć foty - dla innych. Pozdrawiam.
Trochę z innej paki, też wam tak często zatykają się dysze w tylnym spryskiwaczu? To dziadostwo chyba rdzewieje od środka i co tydzień dosłownie muszę przepychać...
Rapid LB | 1.0 TSI 110KM | 2019 | Ambition | 14 000 km | Ruda Śląska
Jak widzisz na zdjęciach czy w samochodzie, gdzie masz elementy metalowe (żelazne!) w układzie spryskiwaczy szyb? Nie ma opcji zaniesienia rdzą od utleniania się wewnętrznych powierzchni zbiornika i przewodów (plastikowych).
Od nowości nie spotkałem się (w moim R) z zapchaniem się dyszy. To bardziej wygląda na zanieczyszczenie zbiornika przy napełnianiu płynem, a w efekcie zaniesieniem przewodów i zapychaniem dysz.
Czym czyścisz dyszę? Skoda zaleca sprężonym powietrzem, nie żadnym przedmiotem czy drucikiem.
2 końcówki dyszy są zdecydowanie zrobione z jakiegoś metalu. Przepycham miękkim miedzianym drucikiem, żeby czegoś nie uszkodzić. Zawsze potem wypływa mi płyn zmieszany z rdzawym osadem, stąd winsoki, że jest to materiał podatny na rdzę/korozję/utlenianie.
Wpierw przedmuchaj, potem podłącz przewód z wodą, by całą zawartość w przewodzie (aż do zbiornika) wyrzucić. Potem wartało by wymontować i wyczyścić zbiornik. Sporo roboty - ale może wreszcie będziesz miał spokój z tylnym spryskiwaczem. Nadal uważam, że w przewodzie i zbiorniku nie ma elementów żelaznych. Są inne, nie korodujące. Stąz zanieczyszczenia mogą dostać się tylko przy uzupełnianiu płynu do zbiornika, wraz z płynem.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.