FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wyciszenie auta
  • To ze jest drozsza nie znaczy ze jest duzo lepsza a co najwyzej troche, wiekszosc roznic to duperele malo istotne w eksploatowaniu
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Nie chodzi mi o rozmiar ;), chodzi mi o funkcjonalność a raczej jej poobcinanie, pomimo wykorzystania tych samych części składowych ( a tym samym możliwości technicznych) np inf. dot. tempomatu.
    A co pojazdu budżetowego to baza rzeczywiście jest cenowo ok, natomiast przy doborze wyposażenia i wersji silnikowej kończy się wersja budżetowa a zaczyna się konkurencja z o wiele lepiej wyposażonym ASX-em.
    P .S> sorry za OT
    P.S..2- proponuje zebrać w jeden temat różnice Rapid<-> Octavia II
  • Bez sensu... masz Rapida to pisz o nim. Masz Octavie to pisz na jej forum. Za parę dni to forum zrobi się ogólnotematyczne.
  • To forum zaczyna się księgą zażalen...:-( 
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • @maroslaw:
    bo ludzie trafiają na forum jak mają jakieś problemy/żale i szukają innych, mało jest co chwalą :). Ale trzymajmy się wątku, tudzież niech moderator/admin wydzieli OT.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • dokładnie zgadzam się z kolegą @marosław ;-)
    Rapid SB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX+KOMFORT | Czerwony Rio Metalic | 42000 km| Ø 6,5 l/100 km | wlkp.
  • jak ktoś chcę ciszę idealną niech kupi mesia za 200 tys
    Rapid SB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX+KOMFORT | Czerwony Rio Metalic | 42000 km| Ø 6,5 l/100 km | wlkp.
  • Nie musi to być MB za 200 ale w żony Fokusie MK1 z 2004 roku jest ciszej podczas jazdy. Miałem nadzieję, że w aucie kilka generacji młodszym będzie ciszej.
    Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
  • Za kilkaset złotych można trochę poprawić. Ja swój spaceback odbiorem w styczniu/lutym, do wiosny na pewno nie będę nic się bawił, ale na wiosnę chcę trochę powyklejać, pewnie zaczną od bagażnika.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Niewiem jak uwas ale w moim Spacebacku jest cicho.Moge sobie spokojnie z żoną pogadać a i muzyki w spokoju posłucham.Jak to czytam to twierdze że wasz Rapidy niewiadomo jak chałasują.
    Rapid SB 1.2 75km 2014 Ambition Czerwień Corrida 15600 Wodzisław Śląski
  • Nie chodzi o to, że jest głośno - to subiektywne odczucie. Jak jeździłem na próbnej to nie narzekałem, że jakoś jest strasznie głośny, było cicho, ale teraz jeźdzę Pandą i tam jakoś super cicho nie jest.

Ale jak można dodatkowo wyciszyć, to czemu nie?
  • Mi się wydaję, że główny hałas jest z zawieszenia (rapid jest twardy, każdą nierówność czuć) a druga rzecz to stan naszych dróg, bo jeżeli jest porządny asfalt to jest odpowiednio cicho, jeżeli jedziemy na drodze kiepskiej jakości to jest zancznie głośniej
    Rapid SB | 1.2 TSi, 85km | MY14 | Ambition | Beż Capucino | 15000 km | Lubelskie
  • Niestety, jest dość głośno w kabinie. Wyciszenie profesjonalne i mi się marzy, ale na razie  odkładam kasę, bo sprawa jest dość droga, przynajmniej jeśli się chce wygłuszać w warsztacie... Co sądzicie o ofercie serwisu www.sztukawyciszania.pl ?
  • Można na kilka sposobów. Najszybciej i dwie pieczenie na jednym ogniu to od dołu. Pokrywamy spód masą do podwozi która tłumi, wycisza i zabezpiecza przed korozją i kamieniami, można też ścianę grodziową. Dalej na ścianę grodziową wyciszenie z izolacja termiczną. Deski bym nie ściągał bo potem będzie trzeszczeć, choć nie koniecznie. Podłoga od wewnątrz wyjmujemy fotele dywany ściągamy plastiki, które potrzebne, kleimy bitumiczne masy wygłuszające, jeżeli mamy z alu folią to tylko na krawędziach psikamy farbą, lakierem, aby wody nie chłonęła, lub jeżeli nie mamy alu, to po całości malujemy. Malowanie w ogóle można odpuścić, praktykuje to się w offroadzie, gdzie w wodę się wjeżdża. Może być klar, lub w kolor. To samo drzwi, też wklejamy od środka na blachę. Jak już boczki zdjęte to dajemy lepsze przewody audio, to dla melomanów; i przyciemniamy szyby. Warto kupić nowe!! Spinki aby boczki dobrze siedziały. Nie mam zdania a widziałem, gdy ktoś dał piankę taka jak pod panele, pomiędzy dywan a podłogę i pod boczki. Owszem ciszej bylo.
    Podłoga i ściany bagażnika to samo, plus Guma- dywanik do bagażnika. Et voilà.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • @ supermajku- tak trochę mam mętlik w głowie. Czy to co proponujesz czy doradzasz - sam masz już na swoim R? W opinii firmy nie należy pokrywać dodatkową warstwą spodu samochodu, a to ze względu na możliwe reakcje chemiczne między oryginalną warstwą a nową, naniesioną. O której ścianie grodziowej piszesz? O jakiej desce mówisz?
    Dalsza instrukcja jest tak trochę nietypowa - bo nie podajesz ani np. rozmiarów, ani rodzaju zastosowanego materiału czy też ceny, albo i linka do sprzedawcy czy producenta. Piszesz o zakupie nowych spinek. To ciekawe - bo w moim R ściagałem kilka razy boczki - i jak na razie mam wciąż oryginalne (!) spinki.
    I najlepsze na koniec: "Nie mam zdania ... Owszem ciszej było".
    Szkoda - bo takie informacje na necie masz na pęczki. A przecież nie o to chodzi. Jak masz swoje wykonane, sprawdzone rozwiązanie danego tematu - na pewno wszyscy chętnie zapoznają się z nim, tu na forum.
    Nie traktuj tego jako przytyk - ale podałeś zbyt lakoniczne informacje.
    Pozdrawiam 

Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Dodam jeszcze ze wychodzą się też wnęki kół, niektórzy producenci stosują a'la dywan nadkola, które lepiej tłumią.
    A wcześniej pisałem o możliwych sposobach. W motoryzacji pod pojęciem deski rozumie się kokpit, w poznaniu mówi się tak jeszcze o tablicach rejestracyjnych. Ścianą grodziową nazywa się element samochodu, który jest bezpośrednio za silnikiem, oddziela komorę silnika od wnętrza kabiny. W rapidzie jest jedna. Stosowanie dodatkowych powłok od dołu jest dobre, i tak zrobiłem w patrolu i działa i dobrze. Nie wiem ile ciszej, bo za to we wnętrzu nie mam zupełnie nic. Gołą blachę zostawiłem jak na razie, ale dam masy bitumiczne ww. A w skodzie Producent zastrzega sobie malowanie spodu, między innymi dlatego abyś w ramach 12 letniej gwarancji robił to w Aso... To prawda że aby uniknąć reakcji chem należy zastosować kompatybilny preparat. Jeszcze nie wiem czym i od jakiego producenta skoda jest z dołu pokryta, ale się dowiem. Rozmiary? Czego? Wygłuszeń? Są różne różniste. Jedne to kwadraty, prostokąty, lub do docięcia. Kładziesz na cala powierzchnię która chcesz wyciszyć. Tak zgodzę się z Twoim pierwszym zdaniem. Masz mętlik w głowie. Ceny, producenci znajdziesz w sklepie z materiałami dla lakierników/ blacharzy, lub allegro. To proste dasz radę. Co do pianki to przykład nietypowego rozwiązania, które działało... Widziałem to tylko przy montażu. Spinki.... I sto razy jeszcze je założysz i zdejmiesz. Ale Tobie pierwszemu będzie trzeszczeć. Zestaw kosztuje max 10 zl. Nie ma co dziadować. W Aso, w którym kolega przyciemnia szyby zawsze idą nowe spinki. Zalecenie. I kolejny raz kompleksowo pisałem o możliwościach, co kto zastosuje, to jego sprawa.
  • @supermajku - doceniam Twoje starania ... Ale dalej nic konkretnego nie wniosłeś. Rozumiem - że w swom R jeszcze nic z tych rzeczy nie zrobiłeś ...
    Jak popatrzysz do katalogu R lub zajrzysz pod maskę silnika - to zobaczysz 2 ściany między silnikiem a kabiną.
    Jak porównasz rok produkcji Patrola z Twoim R - to to ma zasadnicze podejście do malowania czy wytłumiania spodu. Starsze generacje nie miały takiego zabezpieczenia i takiej chemii jak dzisiejsze.
    Jak pytałem o materiały - to nie chodziło mi o kształty - ale o cenę za powierzchnię. Tego nie podajesz. Co do kształtów - to wiadomo, przecież najprościej sprzedawać materiał gotowy, pocięty, albo na metry bieżące.
    Mętlik miałem po Twoim wpisie. Przecież kto był np. u chirurga - nie może przeprowadzać sam zabiegów na takiej podstawie.
    Jak masz na własnym autku jakieś mody czy poprawki - zrób fotki, wrzuć je z opisem na forum, dla ogółu. Jak piszesz ogólnie - to powtarzasz to samo co na ogólnodostępnym necie.
    Pozdrawiam   
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Panowie zachowajmy przyjazna atmosferę ;-)  Cieszmy się swoimi Rapidami pozdrawiam wszystkich 
  • Czy ktoś jeszcze nie rozumie?
  •  Od spodu prawie na całej podłodze są plastikowe osłony, żeby zastosować dodatkowy środek trzeba by je wszystkie zdjąć.

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?