FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Woda w bagażniku
  • dzięki wielkie @chris za linka. Niestety nie w każdym, w tym którym kupowałem radio mieli tylko naklejane folie. Ok czyli antenę masz bliżej końca samochodu. "kabel wychodzi za regulacja z bagażnika". Jaką regulacje bagażnika masz na myśli?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Nie kupujcie tych podkładek, to szajs który niszczy lakier gorzej niż żadna ochrona. Najlepsze są naklejki z folii samoprzylepnej przezroczystej które nakleja się na karoserię i zmienia co ok. 3 miesiące. Ja jeżdżę tak kilka lat i ani jednej ryski i tym miejscu.

http://anteny-cb-radia.pl/lodz/anteny-cb/42-jak-prawidlowo-uzytkowac-antene-cb-na-podstawie-magnetyc...

Poczytajcie sobie

Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Też mam właśnie taką naklejkę z foli i uważam, że jest git. Nie rozumiem tylko dlaczego miałbym ją zmieniać co 3 miesiące, szczególnie jak jest cała?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • @dodan, chodzi tu o klej, który się starzeje itp, ja raz zrywałem po pół roku to dramat, myślałem że odejdzie z lakierem, ale każdy robi jak mu wygodnie, ja sobie zmieniam, 5 zł to nieduży pieniądz.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • @maciek Przeczytałem już:-) Wiesz nie chodzi o 5 zł. tylko nie do końca się z tym zgadzam. Naklejka po 3 miesiącach odchodzi równie ciężko i faktycznie można ściągnąć ją z lakierem:-) dlatego ja postanowiłem jej w ogóle nie ruszać. Jak się klej zestarzeje to sama zejdzie po jakimś deszczu bez potrzeby jej agresywnego zrywania po 3 miesiącach.
  • Ponieważ zajmuję się reklamą i często używamy takich folii samoklejących więc wiem, że folia taka w zależności od rodzaju folii ma okres wulkanizacji z lakierem. Najtańsze wulkanizują się kilka dni w zależności od temperatury zewnętrznej. Folie do zmiany kolorów samochodu wygrzewa się opalarką i po tym okresie jest już zwulkanizowana. Pod antenę proponuje zwykłą folię tzw ekonomiczną. Łatwa do klejenia i ściągnięcia. A przeklejanie ma sens bo pod folią lakier się nie odbarwia od słońca, więc po kilku latach zostanie wam na dachu inny odcień lakieru.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Ale jak mam samochód na słońcu to w tym miejscu stoi antena, wiec i tak, jak ma się odbarwić to się odbarwi. Natomiast takie ściąganie pozostawię jednak plamy po kleju...
  • @dodan - dlatego po ściągnięciu foli używa się tzw clearu, który zmywa z lakieru resztki kleju. Antena na dachu nie stoi zawsze w tym samym miejscu, tylko pewnie przesuwasz ją co jakiś czas. A folia niestety zawsze w tym samym miejscu.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • @amiskiew Antena zawsze stoi w tym samym miejscu, folia jest nie wiele większa od podstawki anteny, różnica w przesunięciach może być co najwyżej w milimetrach.
  • To chyba jednak przewód antenowy od CB był jednak przyczyną wody w bagażniku. Teraz jezdnie były bardzo mokre ponieważ padł śnieg, który zaraz topniał, a w bagażniku sucho, tzn w miejscu na koło, jak przeciągnąłem palcem po ściance wgłębienia na koła, to była trochę wilgotna, ale to mogło być spowodowane, różnicą temperatur na zewnątrz i wewnątrz auta. W każdym bądź razie większej wody brak, a przy takiej chlapie jaka była na ulicach, jakby się miała woda dostawać od spodu to musiałby być pełno wody.
  • @dodan tylko się cieszyć, że to nic poważnego ;-)  dla pewności obserwuj co jakiś czas...
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • dzięki @bounty, zrobię tak jak mówisz, trzeba będzie spojrzeć od czasu do czasu dla pewności.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?