Witam i potwierdzam wpis kolegi @sebkor,ze od 22 tygodnia,czyli od 25 maja tego roku rusza produkcja silników 1,2 TSI 90 KM zamiast 85 KM i 1,2 TSI 110 KM ZAMIAST 105 KM,które już będą spełniać emisję spalin EURO 6,silniki 1,2 MPI zaprzestano już produkcję,czyżby nie spełniały norm europejskich,czyż były może niedochodowe ? Pozdrawiam !!!
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
Może małe info w sprawie 1.2 TSI 90 KM i 110 KM. Produkcja tych silników ruszyła dużo wcześniej, są montowane już do innych modeli. Natomiast od 22 tygodnia 2015 rusza montaż i sprzedaż tychże silników w Rapidzie. Dotychczasowe silniki TSI spełniały normę EURO 5, a norma EURO 6 jest identyczna dla silników benzynowych. Pozdrawiam
Witam wszystkich rapidowców. Zamówiłem właśnie rapid silnik 1.4 TDI DPF CR 90 km. Zaryzykowałem bo brak informacji o tym silniku nawet na tym forum. Pomysł porzuciłem po zawirowaniach dotyczących diesla stąd jest jak w podpisie benzyna.
Rapid LB | 1.2 110KM | MY16 | Active MAX | Czarny Magic perłowy | 65000km /
Brak informacji bo Panowie informacje będą od was jak już będziecie użytkować te auto przez jakiś czas. Liczymy że wzbogacicie forum waszymi doświadczeniami.
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Posiadam 1.2 TSI 110 KM CJZD. Silnik bardzo przyjemny, rozrząd paskowy ogólnie pozytywnie się spisuje podczas jazdy. No i spalanie, trasa można spokojnie poniżej 5l / 100km, a miasto już gorzej ponad 7,8 w korkach. W porównaniu do 1.9 TDI 110 KM w trasie wypada okej ale w mieście gorzej.
RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
Informacje dotyczące zmian w nowych jednostkach: TSI (EA211). Co do niewiadomej w artykule dotyczącej żywotności paska rozrządu otrzymałem informację w ASO oraz gdzieś już czytałem w necie, że jest ona liczona na 210.000 km. Co do reszty "zmniejszonych", "odchudzonych" elementów... czas pokaże :)
Rapid LB | 1.2 TSI 110KM@(148KM/229Nm) | MY16 | Style MAX + Emotion | Biel Candy | 135 tkm | Warszawa
Ja poganiam takie stado liczące 90 kucy ;-) Całkiem przyjemnie się tym jeździ. Auto posiadam dopiero od końca października, ale zrobiłem nim już prawie 6000km.
Rapid SB | 1.2 TSI 90KM | 2015 | Active | Biały | 25000km | Poznań
Przejechane blisko 10tys. Tak jak pisałem - usterek brak. Słaba klima którą zgłoszę w serwisie przy najbliższej okazji. Sakramencko duże spalanie (jak w stopce) przy naprawdę spokojnej jeździe (porównywalne spalanie mam w skodzie Octavii 1,4 TSI 140KM ale tam jest przynajmniej czym pociągnąć). No i niestety niewygodne fotele na dłuższe jazdy. Niestety nie wychwyciłem tego podczas jazd próbnych. Za to bardzo podoba mi się praca manualnej skrzyni biegów wg mnie lepsza niż w Octavii.
Hmm strasznie jakoś żyłujecie te swoje R. Ja mam ten sam silnik co marecki i po ponad 10 kkm spalanie 5,6 l/100 km, a przynajmniej ze 20-30% z tego w mieście (a Kraków teraz solidnie zakorkowany). No i część zimowa (autko odebrane w połowie grudnia). Silnik spisuje sie jak dla mnie wyśmienicie. Wszystko w najlepszym porządeczku. Oleju nie zjada, nie terkocze po odpaleniu. Jak na razie (odpukać) nic nie skrzypi nic nie trzeszczy. Po przesiadce z mojej starej, poczciwej O1 z benzyniakiem 1,6 AEE mocy mi absolutnie nie brakuje - ale ja tam spokojny człek jestem i ułańska fantazja mi już dawno wywietrzała...
Rapid LB | 1.2 90KM | MY 2016 | Ambition MAX | Błękit Pacific | 41000 km | Brzoskwinia | śr. 5,5 l/100 km
Żyłujecie?????? tych silników nie da się żyłować, bo nie ma czym. mkz pojeździj trochę więcej po mieście z niedogrzanym silnikiem, to się "zdziwisz" co do spalania. Swiatła co 300m, brak płynnej jazdy, odcinki do 8km itp. Wczoraj robiłem "dłuższą" jazdę (100km) po ekspresówce i poza miastem i spalanie 6,9l/100km. Octavią 1,4 TSI 140kM udało mi się kiedyś wykręcić 4,6l/100km przy naprawdę ecojeździe na odcinku około 60km. Ale chcąc jeździć nie zakłócając innym jazdy nie ma możliwości zejść ze spalaniem w 90kM poniżej 6l/100km. Lubię bajki, ale statystyka nie kłamie.
Witam,kolego @mkz jestem pod wrażeniem Twojego spalania 5,6l/100 km w jeżdzie mieszanej i mam wrażenie,że Twój wyświetlacz MaxiDot Cię oszukuje.Ja obecnie jeżdzę głównie tylko w mieście i mam spalanie w granicach 6,8 l/100 km i uważam,ze jest to dobre spalanie i nie da się zejść poniżej 6 l,chyba,że kolega stosuje inny rodzaj prowadzenia samochodu,np.jazda z góry z wyłączonym silnikiem itp. Pozdrawiam bez urazy !!!
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.